7Zip е 100% бесплатен и архиватор на датотеки со отворен извор.

Главните карактеристики

 • Висок сооднос на компресија во формат 7z благодарение на алгоритмите LZMA и LZMA2
 • Компресијата во формат 7z е 30-70% подобра отколку во формат ZIP
 • Компресијата на форматите ZIP и GZIP во 7Zip е за 2-10% подобра отколку во повеќето други ZIP архиватори
 • Заштитени архиви со лозинка со силна AES-256 енкрипција во 7z и ZIP формати
 • Способност за само-извлекување за формат 7z
 • Интеграција со Windows Shell
 • Менаџер на датотеки
 • Верзија на командна линија
 • Приклучок за FAR Manager
 • Преведено на 87 јазици

Поддржани формати на архива

Пакување и распакување:

 • 7z
 • XZ
 • BZIP2
 • GZIP
 • TAR
 • ZIP
 • WIM

Распакувајќи се само:

 • AR
 • ARJ
 • CAB
 • CHM
 • CPIO
 • CramFS
 • DMG
 • EXT
 • FAT
 • GPT
 • HFS
 • IHEX
 • ISO
 • LZH
 • LZMA
 • MBR
 • MSI
 • NSIS
 • NTFS
 • QCOW2
 • RAR
 • RPM
 • SquashFS
 • UDF
 • UEFI
 • VDI
 • VHD
 • VMDK
 • WIM
 • XAR
 • Z

Поддржан ОС

 • Windows 11, 10, 8, 7, Vista, XP, 2016, 2012, 2008, 2003, 2000, NT.
 • macOS (CLI alpha version)
 • Linux (CLI alpha version)

Лиценца

Најголемиот дел од кодот е достапен под лиценцата GNU LGPL.

Некои делови од кодот се достапни според лиценцата БДС со 3 клаузули.

Исто така, има ограничено ограничување на лиценцата за некои делови од кодот.